Case: Ejendals

Hoitaja tehtaalla joka viikko

Seimedin työterveyshoitaja pitää vastaanottoa Ejendalsin kenkätehtaalla Jalasjärvellä viikoittain. Lisäksi lääkäri on paikalla päivän kuussa.

Työ- ja turvajalkineita valmistavan Ejendalsin tehtaan aulassa Jalasjärvellä kepit heiluvat. Aina tiistaisin pidetään taukojumppa, johon osallistuu osastoittain koko tehtaan ja konttorin henkilökunta.

– Jumpasta on tykätty kovasti. Saamme yhteisen tauon työpäivään ja samalla inspiraatiota tehdä liikkeitä muutenkin, vaikka tehtaan omalla kuntosalilla, sanoo Ejendalsin henkilöstöpäällikkö Hanna Peltokangas.

Jumppaa vetää Seimedin työterveyshoitaja Pirkko Sysilampi, joka samana päivänä pitää vastaanottoa tehtaalla. Lisäksi yksi päivä kuukaudesta on varattu työterveyslääkäri Anu Vanhatalon vastaanotolle.

– On huippujuttu, että saamme heidät tänne säännöllisesti. He tuntevat meillä ihmiset ja työolosuhteet ja ovat kuin omaa henkilökuntaa. Samalla kynnys hakeutua vastaanotolle madaltuu ja aika tulee varattua ennen kuin vaiva pitkittyy. Meiltä on kuitenkin yli puolen tunnin ajomatka Seinäjoelle, Peltokangas jatkaa.

Seisomatyötä ja matkapäiviä

Ejendals on ruotsalainen perheyritys, jonka henkilöstöstä 130 työskentelee Jalasjärvellä. Heistä noin 80 tekee tuotanto- ja varastotyötä. Yritys siirsi työterveyspalvelunsa Seimediin syksyllä 2016.

– Seimedi toimii joustavasti ja haluaa aidosti tarjota meille sitä, mitä tarvitsemme. Meillä on käytössämme perustason työterveyspalvelut ja lisäksi sairauskuluvakuutus, joka kattaa laajasti muun muassa erikoislääkäripalvelut. Työterveyshoitaja osallistuu työsuojelutoimikunnan kokouksiin ja työturvallisuuskierroksille. Työfysioterapeutti vierailee tehtaalla tarvittaessa, Peltokangas listaa.

Kenkätehtaan tuotannossa seistään käytännössä koko päivä, ja työ on osittain myös fyysisesti raskasta. Kädet kuormittuvat ja lisäksi käytetään kemikaaleja.  Toimihenkilöillä suurimmat kipupisteet ovat työn staattisuus, henkinen jaksaminen ja matkapäivät.

Työtyytyväisyydestä paljon kertoo, että vaihtuvuus on pieni. Nykyisen henkilöstön keskimääräinen työssäoloaika on 17 vuotta. Peltokangas uskoo, että se on jatkuvan kehittämisen ja ihmisistä välittämisen ansiota.

– Jos ongelmia tulee, haluamme etsiä ratkaisun nopeasti. Varhaisen välittämisen malliin kirjasimme, että jo kymmenen sairauspoissaolopäivän jälkeen keskustelemme yhdessä työntekijän kanssa, mitä hänelle kuuluu. Seimedi toimii näiden samojen periaatteiden mukaan ja se on meille tärkeää.

 

Teksti: Anne Kohtala
Kuvat: Tuukka Kiviranta